Waar wordt Jiu Jitsu getraind?

Jiu Jitsu wordt meestal getraind in een Dojo. Dit is een sportruimte geschikt voor Japanse vechtsporten en vechtkunsten. In de Dojo lig een mat waarop je zonder blessures op te lopen, kan vallen. Dojo betekend letterlijk de plaats (Jo) waar de weg (Do) ons doel afleggen. Het doel kan verschillend zijn en is afhankelijk van het motief waarmee je Jiu Jitsu beoefent.

Omdat Jiu Jitsu van origine een Japanse vechtkunst is, doen we sommige dingen in een Dojo volgens traditie. Er is een uitgebreide in instructie te vinden op deze link over Dojo Etiquette. Maar om je direct een indruk te geven lees even verder….

Hoe gaat het in een Dojo

Als je voor het eerst in een Dojo bent en je hebt geen ervaring met vechtsport dan kunnen bepaalde zaken wat vreemd overkomen. Er wordt gewerkt met omgangsvormen die anders zijn als je in het dagelijkse leven gewend bent. Het nut van deze omgangsvormen is het uitdrukken van respect voor elkaar waarmee je aangeeft dat je de veiligheid en gezondheid van de ander respecteert. Dit respect is nodig omdat je werkt met gevechtsvormen die, als ze echt worden toegepast, gevaarlijk kunnen zijn. De omgangsvormen uiten zich vooral in de manieren en momenten waarop je elkaar groet. Dit gebeurd op de Japanse manier.

Groeten is in de Japanse cultuur gebruikelijk, dit doen we door een staande of geknielde buiging. Dit is geen onderdanigheid maar een teken van wederzijds respect, wat hoog in het vaandel staat bij Jiu Jitsu. We trainen vaardigheden zoals stoten, trappen, worpen, klemmen en wurgingen, die we zo uit moeten voeren dat er geen blessures ontstaan en iedereen zich er goed bij voelt. Dus respecteer elkaar en elkaars veiligheid! In de training leer je werken met manieren om technieken toch voluit te kunnen trainen zonder blessures

ALS JE DE DOJO BINNENKOMT
De staande buiging is een teken van respect naar alles wat maar respect verdiend. Voor het betreden van van de mat, buig je voor de mat. De mat betreedt je alleen met blote voeten. Bij het verlaten van de mat doe je hetzelfde.

BIJ HET BEGIN VAN DE TRAINING
Als de training gaat beginnen ga je naast elkaar staan aan de rand van de mat. De volgorde is van laag naar hoog in band gradatie (vanuit de rij gezien is links laag en rechts hoog). Hierbij let je erop dat je pak netjes zit, zoals het hoort. Als de Sensei, of Sempai het teken “Sei-Za” geeft, gaat iedereen op zijn knieën zitten. Hierna volgt van dezelfde persoon, de opdracht “Mokuso”. Hierna leg je je handen in je schoot met je duimen tegen elkaar. Dit moment is bedoelt om je geestelijk voor te bereiden op wat komen gaat. Hierna volgt “Mokuso-Yame”, je ogen mogen weer open. Het groeten van de Sensei wordt nu gedaan met het teken “Sensei-ni-Rei”. Vanuit de zittende houding maak je een buiging naar de Sensei. Hierna volgt het teken “Ki-Ritsu” waarmee je mag gaan staan, om de training te beginnen.

TIJDENS DE TRAINING
Tijdens de training ga je regelmatig met een ander maatje trainen. Het is gebruikelijk en een teken van respect als je voor elkaar buigt voordat je met elkaar gaat oefenen. Als je met elkaar stopt (omdat je de opdracht krijgt een nieuw maatje te gaan zoeken, of bijvoorbeeld omdat de les afloopt) buig je ook naar je maatje toe, om hem of haar te bedanken.

In dit verband is er één die een oefening wil trainen en de ander die daarbij assisteert, door bijvoorbeeld aan te vallen. De persoon die de oefening wil uitvoeren heet de “Tori” en de assistent de “Uke”. Als je samen oefent, wisselt deze rol natuurlijk steed, je speelt om de beurt de rol van Tori en Uke.

Er zijn oefeningen waarbij je aan moet geven dat je maatje niet verder moet gaan, bijvoorbeeld bij klemmen. Dit geef je aan met “afkloppen”. Dit doe je door je maatje aan te tikken, of door op de mat te tikken, je maatje laat dan direct los. Hiermee voorkomen we dat we elkaar blesseren. We willen elkaar graag heel houden, dus het is erg belangrijk dat we dit soort oefeningen voorzichtig uitvoeren en direct reageren op afkloppen.

We hebben onze trainingen zo ingedeeld dat we op de woensdag zo veel mogelijk het staande training doen. Dat wil zeggen, stoten en schoppen, staande klemmen, Kata’s lopen. Op de vrijdag ligt de Tatami (judomat) er en dan doen we zoveel mogelijk vallen en rollen, worpen en grondwerk.

BIJ HET EINDE VAN DE TRAINING
Net als het begin van de training ga je weer in de rij staan, op band gradatie van laag naar hoog. Het groeten zoals dat op het begin was, met alles erop en aan gaat aan het einde van de training weer hetzelfde, om je training af te sluiten.

Share This: