Vertrouwenscontactpersoon

Dyanne Knot Vertrouwenscontactpersoon Jiu Jitsu vereniging San Shou Roodeschool

Contact: vcptai-jutsu@hotmail.com

Jiu Jitsu vereniging San Shou Roodeschool heeft sinds 2022 een vertrouwenscontactpersoon.

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.

De vertrouwenscontactpersoon zal niet zelf inhoudelijk de klachten behandelen, maar je de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. De vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Hij/zij kan je informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen of je doorverwijzen.  

Vertrouwenscontactpersoon op de vereniging

Binnen een vereniging zijn de scheidingslijnen vaak dun. Bewust of onbewust kunnen er situaties ontstaan waar leden zich ongemakkelijk bij voelen. En sommige situaties zijn nu eenmaal ook moeilijk bespreekbaar; denk hierbij aan onderwerpen als pesten, seksuele intimidatie of criminaliteit. Het kan dan prettig zijn wanneer een vereniging een vertrouwenscontactpersoon heeft. De vertrouwenscontactpersoon kan een luisterend oor zijn en helpen bij het zoeken naar een oplossing. Binnen onze vereniging is Dyanne Knot de vertrouwenscontactpersoon. Hieronder stelt zij zich aan jullie voor:

Hoi, Ik ben Dyanne Knot en train als sinds 2008 bij Tai – Jutsu C.D/ Jiu-Jitsu Roodeschool. Ben bij de jeugd begonnen en zo doorgegroeid naar de volwassen. De graad die ik heb is 3e Kyu en dat is een bruine band met 1 streepje. Ik werk in de ouderzorg als verzorgende IG.

Ik train op woensdag en vrijdagavond.

Ik ben de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging, dat betekend wanneer er vragen zijn of er is iets bij jou overkomen. Zoals worden aangeraakt op plaatsen waar jij niet wil. Of iemand is je persoonlijke grens over gegaan. Dan kan jij met mij in gesprek gaan, en kan ik je helpen om erover te praten en je naar de juiste personen daarvoor doorsturen.

Schroom niet je mag altijd even je verhaal aan mij kwijt.

Wanneer er een gesprekje is geweest moet er wel een berichtje worden gestuurd naar het bestuur, dit kan met je naam maar mag ook anoniem.

Meestal is het een eenmalig gesprek, tenzij er een evaluatie staat gepland van de genomen stappen. Maar is er meer hulp nodig dan kan je terecht bij een vertrouwenspersoon.

Er wordt nog wel eens de fout gemaakt tussen een vertrouwenscontactpersoon en een vertrouwenspersoon.

Vertrouwenscontactpersoon:

Een vertrouwenscontactpersoon hoort je verhaal aan en maakt er een verslag van voor het bestuur. Het bestuur gaat er dan mee aan de slag, of er een actie op komt of niet. Meestal is het een eenmalig gesprek. Maar is er meer hulp nodig dan kan je terecht bij een vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersoon.

Een vertrouwenspersoon hoort je verhaal aan en gaat met jou verder op de stappen die er gemaakt moeten worden. Zodat de juist zorg of hulpverlening aan je gegeven kan worden. Een vertrouwenspersoon gaat met je mee in het traject, en staat je bij in elke stap die je dan maakt. De vertrouwenspersoon kan je adviezen geven hoe je zo’n traject kan aanpakken.

Share This: