Daar is de eerste buitentraining !

Wat was het mooi weer vrijdag 26 mei! En mooi weer op vrijdag betekend voor de jeugd taijutsuka’s vaak en dit keer “buiten trainen”.  De eerste buitentraining is dan een feit.

Ondanks de vakantie (hemelvaart) was er toch een flinke groep kinderen. De les begint met de Za-zen (opening) en daarna meteen de warming up. Voor de les springen de studenten voor hun Sensei met de vraag “gaan we buiten trainen?”. Tja dat is altijd een verrassing. Dus achter de Sensei aan, die naar een paar rondjes in de zaal af-groet en naar buiten gaat. En dan klinkt er gejuich. Jeehh we gaan buiten trainen.

Na een flinke warming up buiten gaan we dan richting een sloot en over de brug en terug via de sloot. De opdracht luid “Geen natte voeten en je helpt elkaar”. Zoals de foto’s laten zien ging dit na een paar aanwijzingen gesmeerd.  Teambuilding door elkaar te helpen door moeilijke situaties te komen. Iets waar mening mens nog wat van kan leren in deze tijd.

Dan gaan we over op de jiu-jutsu je wordt aangevallen, iemand komt op je afgestormd,  wat doe je dan?  Vervolgd door een bevrijdringen vanuit een pak. 3 stuks in totaal zodat het bij blijft.

Vorige week hadden we de kantel technieken de bulldozer, de tafel en de tovertafel geleerd. Deze hebben we herhaald en toen was er tijd voor grond-vechten. Grond-vechten (Ne-waza) heeft heel veel in zich. De regels zijn afkloppen als het zeer gaat doen, je vast zit of niet meer wil. Dit doe je door te klappen met je handen en als dit niet lukt met je benen. Dan laat de Tori meteen los. Hier zijn we heel streng is. Je kan dan een flinke waarschuwing krijgen als we zien dat je doorgaat of meteen de tatami verlaten en aan de kant zitten tot het einde van de les. Dit doen we niet zo maar want met deze sport is de kans op blessure’s groot als je na het afkloppen nog doorgaat. Toch even gezegd hebben. Het grond vechten heeft veel leermomenten, je leert vallen, rollen, denken, improviseren, kantelen, evenwicht, opgeven en weer doorgaan en zo kan ik nog wel even doorgaan. De oefeningen die we herhaald hebben kunnen nu toegepast worden in het grondvechten en dat hebben we gezien.

Dan is het alweer tijd, we gaan terug naar de dojo en groeten af met het Za-Zen. Onze respect voor alle kinderen die gekomen zijn ook tijdens de vakantie. Degene die er niet waren wensen we een fijne vakantie. Volgende week is er weer jeugdtraining, misschien wordt het wel weer mooi weer….

ohh ja en natuurlijk hier zijn de foto’s

Sensei Wanda en Berry,

Osu,

Share This: