Wat is Jiu-Jitsu ?

Jiu jitsu is de moeder van de vechtkunsten. Het karate, judo, aikido en ninjitsu komen voort uit het jiu jitsu. De nadruk bij jiu jitsu ligt op zelfverdediging. Daarnaast is het conditioneel een fantastische sport en is het een complexe en toch ook weer gemakkelijke sport om aan te leren. Kinderen kunnen starten met jiujitsu vanaf ongeveer 8 jaar en het is tot op hoge leeftijd te beoefenen. Ook zijn er wedstrijdvormen bij jiu jitsu.
Een vechtsport is gebonden aan regels, jiujitsu daarentegen is bij uitstek een vechtkunst, gebaseerd op de aanval van een tegenstander vanuit alle denkbare posities en vanuit diverse vechtdisciplines. Dit impliceert een verdediging die gebruikmaakt van de meest geschikte technieken tegen die aanval. Dat dit gepaard kan gaan met technieken die als onsportief en oneerlijk worden beschouwd in de reguliere vechtsporten, kenmerkt juist het jiujitsu. Het moment van verdedigen en de manier waarop er verdedigd wordt is immers het gevolg van de aanval van de tegenstander; hij of zij neemt immers op dat moment het risico en probeert de integriteit van de aangevallene te beschadigen.

Voor wie is het geschikt?

In principe kan Jiu-Jitsu door iedereen worden beoefend zowel jong als oud, jongens en meisjes, dames en heren. Ieder kan op zijn eigen niveau mee trainen. Naast de techniektraining wordt er ook aandacht besteed aan houding, balans en conditie. Uiteraard ben je van harte welkom om een proefles mee te draaien. De eerste vier lessen zijn zelfs gratis!

Share This: